Nieuwsbrieven 2011

Kweekperiode

De  rui- en kweekperiode zijn belangrijk om een goed fundament te leggen voor het volgende seizoen. Medisch gezien dient men op een aantal dingen te letten.

Als de ruiperiode niet gebruikt is om de duiven aan hun lot over te laten maar daarentegen juist gezorgd is dat het de duiven niet aan essentiële bouwstoffen heeft ontbroken, zodat ze een goed verenkleed voor het komende seizoen hebben weten te vormen dan kunnen we met een gerust hart aan de kweekperiode beginnen.

Tijdens de ruiperiode wordt veel van de duiven gevergd. Het is dan ook bij uitstek de periode waarin de weerstand van de duiven sterk kan teruglopen.

Het Adenovirus

De afgelopen weken werd me door een aantal liefhebbers gevraagd of ik aandacht zou willen besteden aan bovengenoemd virus. Een liefhebber had de diagnose horen stellen bij een collega duivenarts, een andere meldde dat het niet anders kon dan dat hij met het Adenovirus te maken had. Immers zijn duiven hadden alle verschijnselen die in de richting van het Adenovirus wezen. Ook in onze kliniek hadden we ook een paar liefhebbers waar we bij de duiven het Adenovirus vaststelden. De definitieve diagnose wordt gesteld bij sectie waarbij middels pathologisch onderzoek de levernecrose vastgesteld wordt. Bij twijfelgevallen moet er soms materiaal naar een laboratorium gestuurd worden om zekerheid te krijgen. Daardoor zou kostbare tijd verloren kunnen gaan. Gelukkig zijn er inmiddels

Webshop

Onze webshop is recentelijk geheel vernieuwd. Voor de belangstellenden. De webshop is behalve via www.pigeonvetcenter.com nu ook rechtstreeks te benaderen via www.bonyfarma.com

Virkon®S is te bestellen in onze webshop, via Tel. 0031 46 437 1885, via mail info@pigeonvetcenter of Fax 0031 46 436 0346.

Ontsmetten

Naar aanleiding van de diverse artikelen over ziekten wordt me vaak de vraag gesteld welke ontsmettingsmiddelen men kan gebruiken voor het hok. Meestalgaf ik bij de beantwoording de standaard middelen aan ofschoon ik me dan soms onprettig voelde bij de gedachte dat ik er niet bij vertelde dat men dan wel nauwkeurig de bijsluiters dient te lezen indien men een van de krachtigere middelen wenste te gebruiken. Je voelt je dan al gauw als schoolmeester overkomen. Desondanks is enige voorzichtigheid bij het gebruik van een aantal ontsmettingsmiddelen

Paratyfus

Deze weken bereiken me de nodige vragen, zowel via de mail alsook in de kliniek over paratyfus. Daarbij is de kernvraag hoe we dit probleem het beste kunnen benaderen. Kuren ja/nee? Enten wel/niet?

Nu is paratyfus zo'n ziekte waarbij je van iedere dierenarts mogelijk een ander antwoord krijgt. Er zijn dierenartsen die zweren bij regelmatig kuren tegen deze ziekte. Er zijn ook dierenartsen die geen heil zien in vaccineren tegen deze ziekte. Maar er zijn ook dierenartsen, en ik reken met zelf daartoe, die vaccineren zien als een onderdeel van het pakket van maatregelen die nodig is om de ziekte onder controle te brengen, en te houden.

Ik wil me in deze nieuwsbrief vooral richten op de puur praktische aanpak van het probleem. Een uitgebreide beschrijving van deze ziekte is onder andere te vinden op onze website. Paratyfus is een ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Diarree kan op de voorgrond treden als symptoom. Maar ook louter en alleen een duif met een dikke knobbel in het ellebooggewricht van de vleugel kan een uiting zijn van een paratyfusbesmetting. Vaak, maar lang niet altijd is uit deze knobbel dan een paratyfusbacil te isoleren.

Maar het meest voorkomend is de latente aanwezigheid van de bacterie. Daarbij worden de duiven in eerste instantie

Ruiperiode De laatste week is er verschuiving merkbaar in de mail die me bereikt in de richting van vragen met betrekking tot de ruiperiode. Daarnaast geven meerdere liefhebbers aan een begin te willen maken met de natuurlijke aanpak in de herfstperiode. Met als vraag hoe dit het beste aan te pakken. Eigenlijk niet zo vreemd allemaal bezien vanuit de professionalisering van de duivensport. De tijd dat we met halve maatregelen nog kop kon vliegen begint toch meer en meer achter ons te liggen. Ik weet wel, iedereen kent wel een liefhebber ‘die niets aan zijn duiven doet, zo wordt gezegd en desondanks speelt de betreffende liefhebber toch altijd kop’. Die verhalen blijven we horen en het zou zo maar kunnen. Meestal is het hele verhaal dan wel dat de betreffende liefhebber door een strenge tot zeer strenge selectie een sterke stam duiven heeft opgebouwd. Duiven met een goed afweerapparaat. En selectie is en blijft het beste medicijn. Daar kunnen en natuurlijke aanpak en de medicijnpot niet tegen op. Selecteren is de komende tijd dan ook belangrijk voor iedere liefhebber. Bij de duiven die we over willen houden is het hebben van een goed verenkleed ook van groot belang. Daarom is het verstandig in de ruiperiode de nodige aandacht te besteden aan de verzorging van de duiven. Misschien is het wel eens goed om te overwegen in deze periode extra aandacht te besteden aan een goede natuurlijke aanpak. Daarbij kan men gebruik maken van